Macron ile Erdoğan arasında yeni rekabet alanı: Orta Asya

Son aylarda Dünya’nın birçok noktasında gerilim yaşanırken, liderler gözünü Orta Asya’ya çevirdi… Son dönemde aralarında Türkiye’nin de olduğu birçok ülke Orta Asya ülkeleriyle ilişkilerini kuvvetlendirme yoluna gidiyor.

Bu hafta aralarında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da yer aldığı birçok lider arka arkaya bölgeye ziyaretler gerçekleştirerek temaslarda bulunacak. Bu liderler arasında öne çıkan isimlerin başında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yer alıyor.

DAHA SONRA SEMERKAND’A GİDECEK

Macron bugün Kazakistan’a gitti. Astana’da temaslarda bulunan Macron’un Kasım Cömert Tokayev ile görüşmesi ve birçok sektörü ilgilendiren kritik iş birliği anlaşmaları imzalaması bekleniyor. Macron’un ajandasında Kazakistan’daki Fransız etkisini artırmak olduğu tahmin edilirken Macron, daha sonra Semerkand’a giderek Özbekistan’da temaslarını sürdürecek.

Uluslararası kamuoyu Macron’un bu ziyaretiyle ilgili, “Fransa, doğal enerji kaynakları açısından çok zengin bir bölge olan Orta Asya’da siyasi ve ekonomik izini bırakmak istiyor” yorumunu yaptı. Özellikle Fransız enerji şirketi EDF de Kazakistan’ın ilk nükleer santralini yapmak için hazırlıklarına devam ediyor. Santralin yapımı bu yıl yapılacak referandum ile netleşecek.

Erdoğan ve Macron en son Temmuz ayında Vilnius’ta bir araya gelmişti.

Macron’un heyetinde birçok şirket ve üst düzey isim de yer aldı. Rusya’nın arka bahçesi olarak bilinen Orta Asya’da son dönemde Çin’in de etkisi büyük. Fakat Türkiye de bölgeye ilgi gösteren ülkelerden biri konumunda.

ERDOĞAN VE ORBAN BU HAFTA GİDECEK

Yeni İpek Yolu Projesi kapsamında Çin’in ülkedeki etkisi artarken Avrupa ülkeleri ve Türkiye’nin de ilgisi artıyor.

Fransız medya kuruluşu AFP bu hafta bölgede kritik ziyaretlerin gerçekleşeceğini duyurdu.

Macron’un ziyaretinden kısa bir süre sonra Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da Astana’da temaslarda bulunması bekleniyor. Bu hafta Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanlığı Konseyi gerçekleşecek.

Son dönemde Kazakistan ve Özbekistan ekonomi ve diplomasi konusunda bir açılım sergilemişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

x